Historikk

I 1928 begynte Jens P. Stavland, som 14-åring, med birøkt og honningproduksjon på Bømlo. Noen få år senere startet han også hermetikkfabrikk. Stavland AS ble stiftet i 1956. Dette selskapet fortsatte produksjonen av den private hermetikkvirksomheten. Hermetisk hummer, krabbe, blåskjell og oskjell var ettertraktede produkter fra selskapet. Produktene gikk for det meste innenlands, men en del gikk også til andre kontinenter.

 

Fra 1969 drev gründeren, og en del av familien hans, lynghonningproduksjon i stor skala, først med egenproduksjon og senere foredling fra utvalgte produsenter, hovedsakelig fra Sørlandet. På ett tidspunkt var bigardene på Bømlo, drevet av familien Stavland, aller størst i sitt slag i Nord-Europa, med over 1600 kuber.

 

Med stigende omsetning ble selskapet mer og mer en foredlingsbedrift. Kunnskapen om foredling av honning helt tilbake fra 1928 var god ballast for å bringe på markedet et kvalitetsprodukt, år etter år. Selskapet lyktes med det.

 

I 1978 startet bedriften også med produksjon av Tomatpuré, og i senere år produksjon av Økologisk Tomatpuré og Crushed Tomatoes. Bedriften leverer i dag Tomatpuré, Økologisk Tomatpuré, Crushed Tomatoes og Lynghonning til butikker over hele landet.